+45 72 300 210   mail@publicfunk.dk

Livets bundlinje

Livets bundlinje

I Public Funk [konsulenthuset bag Publication Red.] har vi flexdag hver mandag. Det betyder i realiteten, at vi har en fire dages arbejdsuge. Vi bliver ofte spurgt, hvordan et privat konsulentfirma kan holde til kun at arbejde fire dage. Det bliver konkret til spørgsmål som: ‘Bliver kunderne sure?’ ‘Tjener I nok penge?’, ‘Får I samme løn?’, ‘Hvis en kunde ringer på en mandag, går I så glip af ordren?. Svarene er lidt mere end ja og nej, det vender vi tilbage til. 

I Public Funk har der gennem alle årene været ført en dialog om det liv, vi gerne vil leve både privat og på arbejde. Måske er det i virkeligheden en af grundene til, at vi hver især og sammen valgte livet som selvstændige. Lad os se lidt på de temaer vi har været og er optaget af.

Hvor står du i livet?
Vi konsulenter i Public Funk spænder aldersmæssigt fra 40’erne til 60’erne. Vi står med andre ord forskelligt i livet, og det er ikke kun aldersmæssigt. Fx har én fået tvillinger på nu 7 år ind i familien i en relativ høj alder. En anden er flyttet permanent i sommerhus, og en tredje arbejder som dj samtidig med opgaverne i Public Funk. Der er med andre ord store forskelle på vores behov og ønsker, men én ting er vi enige om: På spørgsmålet om det er vigtigst at tjene flere penge eller have mere tid til privatlivet er svaret ikke udelukkende,  men måske i højere grad det sidste.

Hvad giver dig et rigere liv?
Det er igen forskelligt, hvorfor vi hver især har valgt mere tid frem for flere penge. Grundlæggende har vi haft gode samtaler om, hvad der gør, at man oplever at have et rigt liv. Det handler om tid til kæresten eller ægtefællen, tid til familien, tid til børnebørnene, tid til hobbyer, til at læse bøger, se film eller mulighed for at løbe ud til stranden og tage en morgendukkert. Det gennemgående tema er tid. Den tid vi bruger på at arbejde, kan vi ikke også bruge på alt det andet. Grundlæggende er tid nok den knappeste ressource vi har: Der er en slutdato.

Hvad tænker du om din kommende tid som pensionist?
En af os er allerede pensionist, men vælger at arbejde deltids som konsulent i Public Funk. Det giver ikke bare indhold, men også mening i livet som fx: Der er stadig brug for mig, jeg har mere at byde ind med, jeg vil ikke slippe det faglige osv. En anden har valgt at udleve ‘små pensioner’. Det betyder konkret en 6-8 ugers orlov hvert andet år. Pengene findes i pensionsopsparingen. Der er så mindre når pensionstiden oprinder, men til gengæld er der masser af oplevelser nu, hvor helbredet er godt, og modet og eventyrlysten stadig er intakt. Den tredje af os magter ikke at tænke på pension. Det ligger alt for langt ude i fremtiden.

Flexdagen
Vi har altså en løbende dialog om arbejdstid og konkrete tiltag, og et af tiltagene er vores flexdag. Vi har flexdag hver mandag. Man kan bruge den, som man vil, men man skal lige tjekke mail om morgenen. Hvis en opgave kun kan løses på en mandag, så skal man også møde op. I praksis har det vist sig, at de fleste opgaver kan flyttes. Og så kan man ikke spare flexdage op. Den kan afholdes på mandagen, og må man arbejde, så er det bare sådan, det er. Ordet ‘flex’ er altså helt bevidst. Det handler om, at vi er fleksible, så en fire dages arbejdsuge kan lade sig gøre i et mindre konsulenthus.

Livets bundlinje
Og så er der de indledende spørgsmål. Ja, vi får samme løn som før, vi indførte flexdagen, og vi tjener penge nok til, at virksomheden løber rundt. Om vi ville genererer et større overskud ved at arbejde fem dage om ugen, tror vi ikke selv på. Der er ingen bevis i antallet af opgaver eller i omsætningen fra før flexdagen, der modsiger os. Vi oplever ikke, at vi går glip af ordre. Kunder, der ikke kan få fat i os om mandagen, sender en mail eller lægger en besked. De hører så fra os tirsdag morgen. Vi har aldrig oplevet at vores kunder bliver sure, når vi siger, at vi har flexdag. Tværtimod oplever vi, at kunder bliver nysgerrige eller ligefrem roser vores model.

Måske ville vi være 20 ansatte og levere et kæmpe overskud på bundlinjen, hvis vi drønede derudaf som konsulenthus og arbejdede morgen, middag, aftener og weekender. Det finder vi aldrig ud af, for vi har valgt at organisere vores arbejdsfællesskab på en anden måde og med et andet sigte: livets bundlinje.

Jens Kristian Pedersen, skribent og konsulent i Public Funk.
Vil du høre mere så skriv til jenskristian@publicfunk.dk

 

Skriv et svar